FOLLOWERS

Imam Abu HanifahPRINSIP DAKWAH & PENGURUSAN

Pelajaran ini Syeikh Solah al-Misri telah memberi tugasan yang amat menarik sekali.
Akhlah Islamiyah Rasuluallah, Sahabat, Tabi'in, Auliya', & Ulama'
IMAM ABU HANIFAH

Nama beliau adalah Nu’man bin Thabit bin Marzuban.Gelarannya adalah Abu Hanifah dan berketurunan dari Negara Farsi.Beliau berasal dari kalangan keluarga yang mulia dikalangan dari kaumnya.Beliau berasal dari Negara Kabil yang sekarang dikenali sebagai negara Palestin.Datuknya adalah Marzuban yang telah memasuki agama islam pada zaman Saidina Umar radyiallah.Imam Abu Hanifah telah berpindah ke Kufah setelah rumahnya dirampas.di Kufah,beliau dibesarkan dalam kalngan yang soleh dan kaya-raya.
Pada usia yang muda Imam Abu Hanifah telah menghafaz al-qur’an.Pada zaman remajanya beliau telah menampakkan dirinya yang mempunyai kecermelangan dalam ilmu pengetahuan dan beliau telah menunjukkan kecintaanya kepada ilmu pengetahuan.apabila menjelang umur 16 tahun , bapanya telah membawa beliau ungtuk menunaikan haji dan menziarahi makam Rasulallah s.a.w dan seterusnya menziarahi masjid nabi Muhammad s.a.w.

KEALIMAN DAN PENGETAHUANYA
Sesungguhnya Imam Abu Hanifah adalah seorang yang zuhud dan wara.berkata Ibnu al-Mubarak:dikatajan Sufian al-Suri: Imam Abu Hanifah terhindar dari gossip,beliau dijauhi dari fitnah oleh musuh.
Berkata lagi: Sesunguhnya Allah itu bijak,Allah sangat bijak dalam memaparkan kebaikan hambaNya.Beliau amat luas dalam ilmu pengetahuan terutamanya ilmu sains.


IBADAH IMAM ABU HANIFAH


Sesungguhnya Imam Abu Hanifah telah khatam al-Quan yang mulia pada setiap harinya.Beliau telah solat selama 30 tahun dengan sekali sahaja mengambil wudhuk.Beliau juga telah menuanaikan haji sebanyak 55 kali dalam kehidupannya.

Akhirnya Imam Abu Hanifah telah meninggal dunia pada bulan rajab 150h bersamaan dengan 767m ketika usia beliau 68 tahun.
Beliau telah meninggal disebabkan termakan makanan yang telah diracuni oleh musuh.Dalam riwayat lain,beliau telah dipukul sehingga meninggal dunia didalam penjara.
Berkata Ibn Kathir : Beliau telah didoakan oleh orang ramai sebanyak 6 kali, dan kuburnya telah mendapat rahmat dari Allah s.w.t.Insyallah.-->SIRI 1


Blogger Template by Blogcrowds